Trafik Kazasına Bağlı Taksirle Öldürme Suçu

avukat derya kuşaslanTürk ceza kanununa göre suçların temeli kusur sorumluluğuna dayanır. Kusur sorumluluğu, kast ve taksir olarak iki şekilde ortaya çıkabilecektir. Bir kimsenin, bilerek ve isteyerek ve sonucunu da öngörerek hareket etmesi durumunda KAST’a bağlı sorumluluk doğacaktır.

Ancak, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı şekilde harekete eden failin, öngörülebilir bir neticeyi istememesi veya öngörememesi durumunda TAKSİR sorumluluğundan bahsedilecektir.

Trafikte, alkollü araç kullanarak, kırmızı ışıkta geçerek yada solama yasağının bulunduğu yerde solama yaparak yada başka benzer sebeplerle trafik kazasının meydana gelmesine sebep olan sürücü için bilinçli taksir durumu oluşmuş demektir. Bu durumda, meydana gelen sonuca göre; yaralama olayının oluşması durumunda TAKSİRLE YARALAMA, ölüm olayının ortaya çıkması durumunda ise TAKSİRLE ÖLDÜRME suçlarından bahsedilecektir.

Taksirle Öldürme suçu TCK 85. Maddesinde düzenlenmiş olup; fail 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Ancak, birden fazla insanın ölümüne yada bir veya birden fazla kişinin ölümü ile
birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi 2 yıldan 15 yıla kadar hapis
cezası ile cezalandırılacaktır. TCK 22/3 maddesi uyarınca Bilinçli taksirle işlenen suçlarda, suça ilişkin
ceza üçte birden yarısına kadar arttırılacaktır.

Taksirle öldürme suçu, şikayete tabi bir suç olmaması sebebi ile resen soruşturulacaktır. Trafik kazası sonucu ölüm olayı ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanması durumu meydana gelmiş ise; bu durumda her ne kadar taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı ise de,TCK 89/5 md gereği, suçun bilinçli taksirle işlenmesi durumunda şikayet aranmayacaktır.

Originally posted 2020-02-20 06:42:01.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.