Evlilik Akdi ve Düğünün İptali

TMK belirlenen şekil ve şartlara göre gerçekleştirilen evlilik akdinden sonra, tarafların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları düğün merasiminden önce tarafların anlaşamaması halinde bu evlilik birliği nasıl sonlandırılabilecektir?

Günümüzde taraflar, ileri tarihte yapılması planlanan düğün merasiminden önce, nikah akdini çeşitli sebeplerden dolayı, örneğin: tayin durumu, nakil durumu vb. durumlar sebebi ile önceki bir tarihte yapabilmektedir. Ancak, düğün merasiminden önce, taraflar arasında anlaşmazlık çıkabilmekte ve düğün merasimi iptal edilebilmektedir.

Düğün merasiminin iptali, taraflar arasındaki resmi evlilik akdini sonlandırmayacaktır. Şöyle ki; Medeni Kanunun142. Maddesi uyarınca; Evlenme, tarafların olumlu sözlü cevaplarını verdikleri anda oluşur. Bu beyanlarını, evlendirme memurunun huzurunda verilmesi yeterlidir. Evlendirme memuru, evlenme töreni biter bitmez eşlere bir aile cüzdanı verir. Artık resmi evlilik akdi oluşmuştur. Tarafların ileri tarihte yapılacak düğün merasimine kadar, aynı evi paylaşmamış olmaları evli olmadıkları anlamını taşımayacaktır.

Düğün tarihine kadar, çiftler arasında anlaşmazlığın ortaya çıkması ve tarafların birlikte bir hayat geçirmek istememesi durumunda mevcut evlilik akdi sonlanmayacaktır. Bu durumda taraflar, TMK belirlenen Boşanma davasını açmak zorundadır. Şayet iş bu evlilik akdi bir yılını doldurmuş ise, anlaşmalı boşanma davası açabileceklerdir. Şayet, bir yıl dolmamış ise, Çekişmeli Boşanma davası açılması gerekecektir. TMK düzenlenmiş Boşanma Sebeplerine dayalı olarak açılacak davadan sonra tarafların Boşanmasına karar verilecek olup, iş bu kararın kesinleşmesi ile nüfus kayıtlarında ancak bekar görülebileceklerdir.

Av. Derya Kuşaslan Yılmaz

Originally posted 2018-09-13 09:54:19.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.